keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Katsaus cosplayvuoteen 2015

Conit (tai vastaavat), joihin osallistuinPuvut
Tänä vuonna tuli tehtyä viisi uutta pukua ja ohhoi, olipahan vuosi. :D Avatar oli selvästi tämän vuoden se-juttu, mistä olen oikeasti onnellisin ikinä. Olen tyypillisesti sitä lajia, että hurahtaessani johonkin asiaan fanitan sitä lähinnä itse omassa hiljaisuudessani, mutta Avatar toi mukanaan ihan valtavan ihanan porukan ja ryhmän, jonka kanssa tuli vietettyä aikaa tänä vuonna paljon. Sokka (Avatar: The Last Airbender) oli tämän vuoden avaava hahmo pukujeni kannalta ja saan kiittää Avataria siitä, että pääsin yli nihkeydestäni cossailla poikahahmoja. Sokan puvut olivat myös aivan ihastuttavan simppeleitä ja nopeita valmistaa, minkä vuoksi niitä tuli tehtyä jopa kolme kappaletta. Tai no, lähinnä en vain saanut Sokka-cossailusta tarpeekseni. Sokkaa on kyllä tultu cossattua niin valtavasti tänä vuonna, että se jää nyt kaappiin, jos nyt ei kokonaan eläkkeelle niin ainakin pitkälle tauolle (lukuun ottamatta vielä yhtä viimeistä tilaisuutta tänä talvena).
Mako (The Legend of Korra) oli omalla tavallaan myös aivan järisyttävä aluevaltaus - tai ei sentään valtaus, pikemminkin aluetestaus hieman miehekkäämpien poikien parissa. Vaikka en ole rehellisesti sanottuna ihan sillä omimmalla mukavuusasteella Makoa cossatessani, on hahmo niin käsittämättömän tärkeä, etten voinut jättää välistä. Toivon saavani tilaisuuden cossata Makoa uudestaan ensi vuonna.
Kaiken Avatar-cossailun lomassa valmistelin Pariyaa pitkin vuotta syksyn WCS-karsintoja varten ja vaikka kisoihin osallistuminen hermostuttikin, oli ihan hurjan mielekästä tehdä pidemmästä aikaa puku, joka vaati oikeasti enemmän aikaa ja vaivaa kuin muut "peruspuvut". Vielä puku vaatii mielestäni työstämistä, mutta olen aikaansaamaani kyllä varsin tyytyväinen.
Tämän vuoden lempparipuku on ehdottomasti Pariyan kokonaisuus, mutta Sokka vetää kyllä maton alta, jos pitää päättää vuoden lempparihahmo.
Muita käytettyjä pukuja tänä vuonna taisi olla neljä kappaletta, jos en ihan väärin muista. Vuonna 2010 tekemäni Velvet (Odin Sphere) sai uuden kierroksen kesällä joillakin parannuksilla, mm. vaihdoin hunnun pitsin kokonaan uuteen, paremman malliseen, vahdoin hupun ja hunnun softistähden pvc-muovista tehtyihin, muotoilin lanteelle laskostetun kankaan uudestaan, tein sukkiin uuden röyhelöt ja käytin puvussa pidempää peruukkia, joka laskeutui paremmin hupun ulkopuolelle. Lisäksi lisäsin pukuun joitakin pieniä käyttömukavuutta tai pukemista helpottavia yksityiskohtia. On varsin mukavaa pystyä katsomaan viidwen vuoden takaista pukuaan ja todeta, että hyvin sitä kehtaa vielä tänäkin päivänä käyttää. Peukaloliisaa käytiin pelkästään photoshoottaamassa, Will lähti simppelinä pukuna mukaan Ruotsiin. Kaappicosplayna toteutin Wolfin sarjakuvasta tutun Tainan.Meikit ja maskitestailutTänä vuonna ei tullut tehtyä mitään kovin kummoista, mutta tavallisten tänä vuonna toteutettujen cossien meikkitestien (joita en lisännyt tähän) lisäksi tein myös testejä sellaisille hahmoille, jotka eivät kuuluneet cosplay-listaani, tässä esimerkkinä Vivian ja Snow (The Wolf Among Us). Oli kiva nähdä, miten pienillä jutuilla saisi erilaisia juttuja esiin kasvoista. Kokeilin myös meikkiä Maxille (Life Is Strange), joka on toistaiseksi jäähyllä WCS-juttujen vuoksi, sekä uutta maskia Flemethille (Dragon Age II) sitä odotellessa, että saisin puvun vielä puettua päälleni.


Vuoden suosikkikuvat

Nämä otokset on kyllä sellaisia että itkeä tekisi mieli. AG'n ottamassa talvisessa kuvassa tunnelma on ihan uskomattoman maaginen, ihanan raikas ja kirpeä. Talvisesta keskipäivän jälkeisestä auringosta tuli ihan todella ihanat kontrastiset sävyt ja en kestä mitä taikuuksia AG saa kuviensa kanssa aikaan, herranjumala. Mialiinan nappaamassa kuvassa tunnelma on jotenkin todella pinnassa. Tuntuu älyttömältä sanoa, että tekisi mieli päästä mukaan kuvan hartaaseen tilaan, jossa Pariya tuntuu olevan, kun minähän siinä tilassa olen istunutkin kuvaa otettaessa. Mutta kun tämä kuvan kokonaisuus, apua. Lämpimät sävyt ja iltapäiväaurinko, niisk. Tykkään näistä kahdesta kuvasta myös tosi paljon vierekkäin.Kilpailut


No pylly, tämän vuoden kisat oli huikeita. Yukiconissa oli ihan huisin kivaa mennä kisaamaan kivalla porukalla Avatar-ryhmänä vähän lennosta ja kaikilla oli kauhean kivaa! Traconin WCS-kisoista en edes ala. Aaaaaa.Kuva © Teppo Suominen

Tänä vuonna tuomaroin näemmä vain kerran (Popcult), pukudesignkilpailussa. Kokemus oli aivan todella nautinnollinen, sillä kyseisessä kilpailussa se mitä tuomaroin oli juuri sitä mitä opiskelin (ja josta minulla nyt on tutkinto, huraa). Lisäksi mammasin kahdesti (Frostbite ja Desucon). Jos halutaan lisätä mukaan vähän ekstraa, toimin myös juontajan assistenttina Desuconin cosplay-kilpailuissa.


Tuomarikollegoina Yoki ja Shewon

Mamma-Sokka vahtii kilpailun kulkua kulisseista

Mamma/juontaja-assistentti Mako ja ihana Lydia
Kuva © Nyymix


Vuoden 2015 huippukohdat


Koko vuosi hurahti ohi pelkästään ryhmäcossien parissa, mikä on tällaiselta erakkocossaajalta ihan järkyttävä suoritus. Iso kasa uusia cosplay-tuttavuuksia!
Kävion ensimmäistä kertaa ulkomailla coneilemassa! Vaikka kokemus olikin aika pitkälti itkukuoroilua, olen yhtä kokemusta ehdottomasti rikkaampi enkä köyhempi.
Kilpailin ensimmäistä kertaa arvokilpailussa ja edelleen on käsittämätöntä, että siitä pääsi edustussijalle. Olen aiemminkin puhunut ystäville puvuntekoprosesseistani, mutta nyt WCS-pukujen kanssa oli ensimmäinen kerta, kun ihan aikuisten oikeasti suunnittelin pukuja ja toteutustapoja yhdessä jonkun kanssa ja vaikutimme aktiivisesti toistemme pukuihin mielipiteillä, ehdotuksilla ja neuvoilla. Koin tällaisen työtavan hirveän arvokkaaksi.Suunnitelmia vuodelle 2016


Nyt on ihan rehellisesti sanottava, että WCS-touhujen lisäksi minulla ei ole suunnitelmia. On valtavasti asioita, joita haluaisin tehdä tai saattaa keskeneräisiä pukuja loppuun, mutta en voi asettaa millekään mitään tavoitteita niin pitkään kun kaikki ne monet Japaniin vietävät puvut ovat tekeillä. Todennäköisesti tulen siis kierrättämään paljon vanhoja pukuja tulevan vuoden coneissa. Yksi keskeneräinen puku minulla on tosin jo ihan rimaa hipoen valmis, siitä ei puutu mitään materiaaleja, joten ustaltaisin ehkä luottaa sen debytointiin jo alkuvuodesta. Katsellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti