perjantai 25. huhtikuuta 2014

Kyselyn tulokset: Suomen cosplay-harrastajien ikä- ja sukupuolijakauma

Kuukausi sitten laitoin pystyyn kyselyn Suomen cosplay-harrastajien ikä- ja sukupuolijakaumasta. Kysely on päättynyt tänään ja lupasin kertoa tulokset!

Vastaajia tuli huikeat 1085 kappaletta, mikä on noin 11 kertaa enemmän kun odotin ja toivoin. En yllättynyt itse kyselyn tuloksista, mutta oli kiinnostavaa nähdä tarkalleen yksittäisten harrastajien ikä suhteessa määrään. Nuorin kyselyyn vastannut harrastaja oli 11-vuotias kun taas vanhin 78-vuotias. Eniten cosplay-harrastajia löytyi 20-vuotiaista (128 vastaajaa), toisella sijalla 17-vuotiaat (111 vastaajaa).


Prosentuaalisesti harrastajien ikäjakauma ilmeni seuraavasti:


11-14 -vuotiaat
6,1%

15-18 -vuotiaat
36,3%

19-22 -vuotiaat
37,5%

23-26 -vuotiaat
15,3%

27-30 -vuotiaat
3,2%

30+ -vuotiaat
1,6%


Sukupuolilukemat näyttivät puolestaan tältä:Kyselyn laadullisuus on toki kyseenalaistettavissa, sillä en voinut mitenkään valvoa sitä, kuka on cosplayn harrastaja ja missä se raja edes kulkee. Kysely oli siis avoin kaikille, jotka kokevat itsensä enemmän tai vähemmän aktiiviseksi cosplayn harrastajaksi. Lisäksi ei ollut takuuta sille, että kysely olisi ulottunut kaikkien harrastajien tietoisuuteen ja jokin ikäryhmistä olisi sen vuoksi selkeästi vähemmissä lukemissa kuin mitä se todellisuudessa kuuluisi olla.

Ymmärettävästi vastaajien kesken syntyi vähän närää sen vuoksi, että sukupuoleksi oli mahdollista ruksata vain mies tai nainen eikä esimerkiksi kolmatta, neutraalia sukupuolta. Pahoittelen suuresti tätä rajausta ja kyselyä laatiessani mietin todella kauan sitä, miten minun tulisi tämän kohdan kanssa toimia. Kannatan itse ehdottomasti kolmannen, neutraalin sukupuolen hyväksymistä Suomen laissa, mutta koska kandidaatin opinnäytteeni ei keskity sukupuoleen cosplayssa ja koska mies- ja naissukupuoli ovat ainoat täysin tunnustetut sukupuolet, päätin tehdä rajauksen näin. Opinnäytteeni aihe on hyvin selkeästi rajattu ja sen vuoksi sukupuolijaottelunkin tuli olla selkeä. Kysely oli vain pieni osa opinnäytettäni, mutta erittäin tärkeä sellainen. Kolmannen sukupuolen julkituominen ei olisi antanut kandiini mitään uutta ja tarpeellista, valitettavasti. Jos opinnäytteeni aihe olisi esimerkiksi "sukupuoli ja cosplay", olisi kysely ollut varmasti toisenlainen. He, jotka kokivat, etteivät kuulu kumpaankaan sukupuoleen, eivät olleet millään muotoa pakotettuja vastaamaan, mutta saivat niin ehdottomasti tehdä, jos kokivat kallistuvansa enemmän jompaan kumpaan sukupuoleen, löytyi housuista mitä tahansa. Minä en ole kukaan määrittämään kunkin sukupuoli-identiteettiä.

Kuitenkin minua itseäni kiinnostaa, millainen se sukupuolijakauma harrastajakunnassa on, kun otetaan huomioon myös sukupuolivähemmistöt. Sen vuoksi ajattelin, että mikäli kiinnostusta muualtakin löytyy, voisin tehdä vielä toisen kyselyn, jossa keskitytään harrastajien sukupuoli-identiteettiin painavammin ja otetaan ruksattavaksi vaihtoehdoksi myös se neutraali sukupuoli.


Kiitos kaikille vastanneille! Ihanaa aktiivisuutta!

1 kommentti:

  1. Oho, onnistuin täysin missaamaan tän kyseilyn. Oh well, ei voi mitään. :'D

    VastaaPoista