perjantai 27. toukokuuta 2011

Kysely

Koska seuraava kysely koskee cosplayta, ajattelin tehdä poikkeuksen omasta säännöstäni, jonka mukaan teen kaikenlaiset memet pääasiassa IRC-Galleriaan. Kirjoitanpa seuraavan siis tänne~


Cosplaykysely itse pukunsa tekeville cossaajille:

Milloin aloitit?
- Aloitin cosplayn käytännössä vuonna 2007, jolloin osallistuin ensimmäiseen järjestettyyn Tsukiconiin. Puku ei tuolloin tosin ollut itse tekemäni, ja olin mukana oikeastaan vain kaverin pyynnöstä. Kaikki vaatteet ja peruukki oli ko. kaverin vaatekaapista. Omasta mielestäni aloitin cosplayn virallisesti vasta 2008, jolloin osallistuin Tracon III:een itse tehdyllä puvulla.

Kuinka pitkälle teet itse pukusi?
- Teen pukuni hyvin paljolti täysin itse. Ennen käytin paljon kierrätysmateriaaleja, mm. ostin valmista ja potentiaalista muokattavaa UFFista, Fidasta tai vastaavista kierrätyskaupoista. Nykyään tykkään tehdä mahdollisimman paljon alusta asti itse, vaikka no, kierrätys olisi huomattavasti ystävällisempi vaihtoehto.

Kuinka monta pukua omistat?
- Täysin itse tehtyjä pukuja omistan 12 kappaletta. Lisäksi löytyy käsittämätön määrä cosseja, jotka koostuvat kierrätysmateriaaleista (kaapista valmiiksi löytyvät sopivat vaatteet jne.). Näitä ei lasketa omiksi puvuiksi, mutta olen myös tehnyt muille alusta loppuun pukuja, kaikenkaikkiaan viisi kappaletta.

Onko sinulla "vakiohahmoa/pukua"?
- Ei, ei ole. Kun aloitin cosplayn, tapasin harrastaa Kingdom Heartsista tutun Roxasin cossaamista kaikenlaisilla eri variaatioilla. Nykyään kiinnostun aina vain uusista hahmoista, ei niitä vanhoja enää jaksa kun on jo kerran kokeiltu.

Unelmahahmo cossattavaksi?
- Tällä hetkellä en valitettavasti osaa ajatella muuta kuin yhtä unelmaa, sillä se vie aikaani tuhottomasti tällä hetkellä. Odotan ihan silmittömästi Desuconia, jonne Fran Final Fantasy XII:sta olisi tarkoitus pukea. Toki niitä unelmahahmoja olisi vaikka muille jakaa, mutta niin ajankohtainen Fran minulle nyt kuitenkin on, etten jaksa miettiä mitään muuta. Muut hahmot eivät tunnu juuri nyt läheskään niin kiinnostavilta kuin esimerkiksi silloin, kun minulla ei ole mitään prosessia meneillään.

Kuinka vanhaksi ajattelit jatkaa harrastusta?
- Niin kauan kuin se vain jaksaa kiinnostaa. Minusta cosplayssa ei ole mitään ala- tai yläikärajaa. Samalla tavoin kuin esimerkiksi leikkiautot tai Barbie-nuket menettävät kiinnostavuutensa ihmisten kasvaessa, cosplaykaan ei luultavasti enää kiinnosta vanhoilla päivillä. Tällä hetkellä en näe oman cosplay-urani päätöstä.

Yksityiskohdat vai kokonaisuus?
- Molemmat tottakai. On tärkeää, että puku kokonaisuudessaan toimii puvun käyttäjän päällä, mutta voi apua jos yksityiskohdat puuttuu. Olen ihan hirveä nillittäjä, en kestä jos ihmiset huutavat huit hait yksityiskohdille ja puunaamiselle. Juuri niiden tekeminen puvussa on minusta parasta!

Oletko laiska vai säntillinen tekemään pukuja?
- Ihan järkyttävän säntillinen. En ole koskaan ollut laiska pukujen kanssa, päinvastoin olen aina tehnyt kaiken yhteen putkeen ja kiireellä. Jos puvusta on jotain puuttunut, se on johtunut ajan loppumisesta kesken. Nyt olen sentään oppinut, että itselleni tärkeintä on se, että puku on oikeasti kaikin puolin oikein ja valmis. Jos puku ei ehdi suunnittelemaani tapahtumaan, laitan päälle jonkun vanhan ja teen vaiheessa olevan puvun seuraavaan cosplay-tapahtumaan. En laita ylleni keskeneräistä, mikäli puutteet ovat muille havaittavissa.

Kuinka kauan käytät keskimäärin yhden puvun tekemiseen?
- Oi voi, tähän mennessä kaikkiin pukuihin on kulutettu noin 1-2 viikkoa. :D Tällä kertaa aloitin puvun tekemisen jo muutama kuukausi sitten, mutta vähän tässä pelkään, että aika loppuu silti kesken. Ensimmäistä kertaa syynään omaa tekelettäni ihan oikeasti kunnolla. Teen niin pitkään, että olen oikeasti tyytyväinen, ihan sama vaikkei ehtisikään ajoissa.

Lempimateriaalisi?
- Hä, liikaa! Kankaina tykkään tekonahasta, morsiussatiinista ja sitten on joku kangas, jonka nimeä en muista, mutta siitä Velvet-pukuni on tehty. Lisäksi olen kehittänyt jonkun palavan viha-rakkaus -suhteen softiksen kanssa. Akryylimuovi on myös jotain aivan vastustamattoman ihanaa.

Cosplayunelmasi?
- Maine ja kunnia o9 Ei, oikeasti. Siis ihan oikeasti!

Cosplaypainajaisesi?
- Lyhyesti: kritiikki.

Hauskin puvustasi heitetty kommentti?
- En kuollaksenikaan muista niitä, joita olen saanut kasvotusten, valitettavasti, vaikka ne oman kokemukseni mukaan ovatkin juuri niitä parhaimpia! En nyt kirjoita, keneltä kommentit ovat tulleet, ihan vain varalta jos joku ei tykkää paljastuksistani.

"kuvasi ja cossisi oli kaunein ja hienoin L:n cosplay suomi projektissa ! oli ihan pakko sanoa :---------D "
Puku: Chidori. Persona 3
Ei ehkä vastaa ihan suoraan siihen "hauskaan" osaan, mutta minua kommentti ilahdutti vallan suuresti. :D

"Elä ole niin söpöisä otus, hampaat sulaa. ;_; Hampaaton mummo!Korppu olen kohta."
Puku: Aigis, Persona 3
Kommentin lähettäjän nimi on kommentissa, mutta en koe tarpeeksi poistaa sitä sieltä. Tarkoitus kun on pitää kommentti juuri sellaisena kuin olen sen saanut. 

"i hate naruto"
Puku: Matt, Death Note
Kommentti oli vaan ihan liian hauska, saatte arvata, onko se hyvässä vai pahassa. :D

Saatte tyytyä kolmeen.

Kamalin pukusi?
- Kokonaan itse tehdyistä sanoisin ehkä Sora Kingdom Hearts II:sta. Se ei ole koskaan valmistunut loppuun asti, eikä muutenkaan viehätä itseäni.

Lempipukusi?
- Hitsi, vaikea. Kaikessa on jotain hyvää ja huonoa. Ne mitkä ovat visuaalisesti muikeita, eivät ole niitä mukavimpia, mutta ne, jotka ovat mukavia, eivät välttämättä ole visuaalisesti upeimpia. Tykkään kaikista ja en mistään. Luulen, että tältä vuodelta tarttuu mukaan ainakin yksi suosikki.

Kisaatko? Kuinka usein?
- En ole koskaan kisannut, mutta olisi varsin hauskaa päästä kokeilemaan. Tulevasta Desuconista otan mukaani hieman lavakokemusta cosplaynäytöksen kautta, sitten on ehkä helpompi mennä ihan kisaamaan.

Kuinka vakavasti otat cosplayn?
- Ehkä liiankin vakavasti. Cosplay on valehtelematta vaikuttanut koulumenestykseeni ja terveyteeni heikentävästi toisinaan.

Annatko oman ulkonäkösi vaikuttaa hahmoa valittaessa?
- Kyllä annan. Olen tosi tarkka siitä, mihin oma naamani tai kroppani sopii, ja nykyään sen takia minun on hirvittävän vaikea valita itselleni hahmoja, etenkin miespuolisia.

Lempicosplayaajasi?
- Ei ole varsinaisesti suosikkia. No okei, on, mutta pysyn siitä nyt hys, etten kyseistä ihmistä nolaa. Henkilö itse kuitenkin tietää asiasta.

Kuinka paljon voisit korkeintaan käyttää yhteen pukuun rahaa?
- Minulla ei ole kattoa kulujen suhteen. Minua hirvittää pistää esimerkiksi 100 euroa likoon, mutta koska pyrin aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, pitää osata varautua mahdolliseen rahareikään. En ole koskaan laskenut kulujani cosplay-pukua tehdessä, tulisi vain paha mieli. Tällä hetkellä työstettävän puvun kanssa olen tosin tehnyt poikkeuksen ja kirjannut ylös ihan kaiken jokaista senttiä myöten. Puku on nimittäin alusta asti ollut selväksi todettu musta aukko rahan kanssa, ja no, kiinnostaa tietää miten käy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti