tiistai 18. kesäkuuta 2013

Desucon pt.1

Desu tuli, Desu meni. Olen viikonlopun jäljiltä ollut yllättävän onnellinen ja väsynyt samaan aikaan, mutta en ole kokenut minkäänlaista con-morkkista. En koskaan pode con-morkkista, mutta en liioin ole juuri hykerryttävän tyytyväinenkään conien jälkeen. Tämä on siis aika muikea olo, tämä.

Minun oli alustavasti ollut tarkoitus tehdä Desuconin perjantaille Super Dangan Ronpa 2:sta tuttu Akane Owari, sillä minulta löytyi kotopuolesta noin puolet puvun materiaaleista likimain valmiina ja pukuna se olisi hyvin nopea ja yksinkertainen tehdä. Akane oli kuitenkin ehdottomasti toissijainen puku, ja tekisin sen vain jos ehtisin saada pari muuta pukua ensin alta pois. Lauantaita varten olin kaavaillut Persona 4:n Naoto Shiroganea ja puku oli suht hyvällä mallilla vielä viime viikon alussa, kunnes keksin, että puku olisi Desuconissa aivan tautisen kuuma kokomustalla univormulla, pitkillä hihoilla ja lahkeilla, sekä kauttaaltaan vuoritettuna. Päätin tehdä jotain ennenkuulumatonta ja ruveta fiksuksi sääpukuilijaksi, minkä seurauksena jätin Naoton tietoisesti kesken. Koin, että Naoton paikka on lähempänä syksyä. Oli ihan hauska huomata Desussa, että olin ilmeisesti tehnyt ihan hyvän päätöksen jättämällä molemmat yllä mainituista puvuista kotiin. Minulla oli aika tosi kuuma pelkässä topissa ja capreissakin, enkä olisi millään jaksanut tehdä itselleni päivettynyttä ihoa Akanea varten.

No, olin hommannut itselleni viime viikon alussa hattaran värisen tukan ja päätin ottaa siitä ilon irti heittäytymällä ”gyaruksi”, jos niin nyt voi tässä kohtaa sanoa. Kiskoin päälleni Japanista tuliaisena saamani mekon, tekoripset naamaan ja kynsiin koristeluja siinä mittakaavassa kuin oli mahdollista. Olisin ehkä halunnut laittaa sellaiset käsittämättömät tekokynnet, jotka suorastaan tursuavat erilaisia koruja, mutta sellaisten ostaminen saatika kynsistä repiminen seuraavaa päivää varten ei houkuttanut kovinkaan paljon. Päädyin perjantaina näyttämään tältä:
Ihan on Sims mod-meikki!

Iskä: "Ihan ku sulla ois kasvaimia kynsissä."


Saavuin perjantaina paikalle kuudeksi ja suoraan töihin Cosplay Bootcampin ylläpitämään Cosplay kritiikki -pajaan. Koko tuona kolmena tuntina ei juuri tapahtunut mitään; vain muutama kävijä eksyi Koivuun luoksemme. Pohdimme muiden Bootcampilaisten kanssa, että hiljaiselo oli hyvin todennäköisesti seuraus melko huonosta mainonnasta ja sitäkin huonommasta pajan nimestä. Kritiikki on jostain syystä melko ikävän kuuloinen sana ja mielletään haukkumiseksi enemmän kuin rakentavaksi palautteeksi. Mahdollisesti esimerkiksi ”Cosplay-tuomarointi -simulaattori” tms. olisi kuulostanut hauskemmalta. Minusta ainakin kuulosti ehdotuksena kutsuvammalta.


Kritiikki oli kutakuinkin tätä. Kuva © Elina


Noin muuten lauantai kului mukavan leppoisasti ja siinä yhden aikoihin oli aika siirtyä Hall Cosplay -tuomarointihommiin ihanien uusien ensikertalaisten kanssa. Tällä kertaa kanssani tuomaroimassa olivat Jesmo, Nukkelapsi sekä Fainttos, ja meni taas tosi hyvin. Oli kiva huomata myös itsestään, ettei jännitä tuomarointia läheskään niin paljon kuin on aiemmin tottunut. Meille sattui kyllä todella epätoimiva paikka tuomaroinnille; ensimmäisessä loossissa oli järkyttävän huono kellansävyinen valo, joka vääristi kaikki värit, minkä vuoksi piti tuomaroidessa hyppiä tiloista toisiin oikean värin näkemiseksi. Kolmen ensimmäisen tuomaroitavan jälkeen tämä kehnokin valo sitten sammui ja tuomarointi piti siirtää käytävään, jossa kulki jatkuvasti porukkaa ohi, eikä tuomaroinnissa ollut juuri rauhaa. Onneksi tällä kertaa tuomaroinnille oli kuitenkin varattu niin reilusti aikaa, että nämä epämukavuudet saatiin päätöksiä varten kompensoitua. Lähinnä eniten harmittaa kuitenkin kisaajien puolesta tämä häslinki ympärillä. Toisaalta se saattoi ehkä olla rentouttavampaa kuin pieneen huoneeseen ahdettuna yksin? Ken tietää. Tässä välissä vielä iso kiitos kaikille Hall Cosplayhin osallistuneille ja onnittelut sijoittuneille! Hyvin teitte! Jos joku kisaajista kaipaa palautetta puvustaan, annamme sitä mielellämme muiden tuomareiden kanssa!
Kuva © Niew Photography

Kuva © Kifia


Erikseen pitää mainita vielä EuroCosplay-kisaajat. Olin aika tosi tyytyväinen ECC:n tasoon ja kärkikolmikkoon. Kylmät väreet kulki useaan otteeseen ja tulihan se tippakin linssiin välillä onnesta ja liikutuksesta. Onnea vaan ihan simona kaikille! Buhuu, ootte hienoja! Ja perään voi vielä jatkaa sillä sunnuntain esityskisalla. Kävin potkimassa Elinaa polveen esityskisan alussa ja jäin katsomaan itse kisan ja taas voi että, onnea vaan sinnekin kärkikolmikolle. Oli ihan järkyttävän hauskoja, pelottavia ja koskettavia esityksiä. En kestä.

Muuta sen kummempaa en viikonloppuna käynyt katsomassa/seuraamassa/tekemässä. Vaikka hommaa riitti jokaiselle päivälle, oli minulla todella paljon vapaa-aikaa, jonka kulutin valokuvaamalla. Ihan hirveästi ja koko ajan. En ole koskaan saanut conista niin paljon kuvia kuin mitä nyt on jäänyt käteen. Ulkona tuuli niin voimakkaasti, että pelkäsin peruukkini puolesta, joten kaikki vähäiset kuvat itsestäni ovat sisältä. Ei kuitenkaan haittaa ollenkaan, Oletten taustaksi sopii muutenkin vähän parempi ympäristö kuin pilvinen satama keskipäivällä. Sainpahan muista ihmisistä kuvia otettua senkin edestä. En pidä itseäni mitenkään kummoisena valokuvaajana, mutta tämän viikonlopun sato on jotain aivan upeaa, jos nyt saan sanoa. Olen käynyt kuvia läpi nyt kaksi päivää putkeen non stop, ja nyt on kaikki kuvat valmiina. Kuvia tuli kuitenkin niin paljon, että päätin laittaa ne aivan omaan entryynsä. Siispä laitan alle vain minusta otetut muutamat kuvat ja minun ottamani sitten siihen myöhempään.


Minä: Olette - Kingdom Hearts II
Kuvaaja: Maiju
Jälkikäsittely: minä


Koska tämä on niin oleellinen osa viikonlopun kulkua, koen alle laittamani kuvat nimenomaan tähän entryyn kuuluviksi:

Yojilla on pakottava tarve naisien kanssa. (Kuvat eivät ole tarkoitettu vastustamaan Cosplay =/= Consent -aatetta. Emme oikeasti tue lääppimistä.) Kuvaajana toimin minä.


Helga ei arvosta.

Pahaa aavistamaton Kaine.

Yojia ei kiinnosta alaikäinen Wakaba vaan täysi-ikäinen cosplay-vastaava.

Kikyo (Myrtha) on hämmentyneen paheksuva.

Miku taitaa yrittää sanoa jotain.Joskus Yoji erehtyy. Kronkia ei haittaa.


Ja aaa. Jossain hassussa välissä se aiemmin puhuttu 100 lukijan kynnys on ylitetty ja minun on siis tehtävä sitä varten teille jotain kivaa! Muutama toive on tänne päin heitetty ja otan mielelläni haasteen vastaan. Joudutte kuitenkin odottamaan sitä vielä tovin, mutta saatte jotain heti kunhan keksin jotain tarpeeksi kivaa!


Iloinen yumi kuittaa!

10 kommenttia:

 1. Pitääkö tässä nyt alkaa huolestua cosplay bäkkärien turvattomuudesta. Tuollaisia ihmesetiä lääppimässä viattomia cossaajia! Hyvä että sait raskauttavia todisteita napattua.

  Harmi ettei tuonne cosplaykritiikkiin tullut enempää porukkaa, olisin itse nimittäin ollut tosi kiinnostunut jos olisi ollut cosplayta päällä. 8/ Ehkä nimen muuttaminen ja tarkempi info ohjelman luonteesta voisi tosiaan auttaa asiaa!

  Sääjärkevä pukuilu kunniaan, nimimerkki en jaksanut ja jätin puvut kokonaan kotiin ja pyörin joka päivä kesämekoissa. Ei tullu kuuma. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi se on vaan tuo satunnainen Yoji, joka temmelsi ympäriinsä. Kenties käy hyvä tuuri, eikä hän enää päädy keskuuteemme myöhemmissä tapahtumissa. Vaihtoehtoisesti kenties hän on siihen mennessä oppinut käyttäytymään. Mutta totta, minulla on raskasta todistusaineistoa oikeuteen, jos niikseen kehkeytyy.

   Joo, no, ei meillä nyt onneksi tylsääkään ollut ja tästä opittiin jotain!

   Oih, kesämekkoilu olisi ollut aika mukavaa! Mietin sunnuntaina aamulla, että jaksanko laittaa cossia päälle vai pistänkö perjantain mekon, mutta kuvia ajatellen oli ihan hyvä, että tuli se puku vielä laitettua, sainpahan jotain todistusaineistoa tuostakin puvusta.

   Poista
 2. Hauskat nuo Yoji kuvat! :DD (en tiedä hahmoo mutta silti hymyilytti xD)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enpä minäkään sarjaa tunne ollenkaan, mutta ei se estänyt minua naureskelemasta. : D

   Poista
 3. Cosplaykritiikin suosioon on myös saattanut vaikuttaa ajankohta. Ainakin omaan silmääni vaikutti siltä, että perjantaina ihmiset liikkuivat enemmän omissa vaatteissaan kuin puvuissa. :> Toisaalta cospaajilla saattaa taas sitten olla enemmän muuta menoa lauantaina ja sunnuntaina, mene ja tiedä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan validi syy tuokin, nyt kun sanoit! Otetaan huomioon!

   Poista
 4. Cosplay-kritiikki on edelleen mielestäni mahtava idea, vinkkejen saaminen kokeneilta harrastajilta on joskus oikeasti kullan arvoista. Omasta puolestani jätin tulematta sen takia että luin ensin(tästä on aikalailla aikaa joten ehkä kuvausta muutettiin myöhemmin?) että kritiikkiin pitää varata aika etukäteen, ja että paikkoja on tarjolla vain muutama(6-10). Myöhemmin paikan päällä kuulin että kritiikki oli tosi suosittu ja kaikki paikat oli varattu samantien joten päätin olla edes yrittämättä ängetä paikalle. Plus ajankohtana omasta mielestäni esim. la ilta tai su aamu voisivat olla parempia, itsekään en ole sen parin tunnin takia jaksanut perjaisin vääntää pukua päälle :P Olisi hienoa jos tätä kuitenkin kokeiltaisiin vielä, ehkä vähän paremmalla mainonnalla ja paikalla :) Aiemmin mainittu nimen vaihtaminenkin voisi auttaa asiaa, joku Cosplay vinkkipaja tms. voisi olla ehkä helpommin lähestyttävä?

  Kiitos myös omasta puolestani vielä hienosta kokemuksesta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinhän se aika piti varata olevinaan etukäteen, mutta yhtäkkiä sitä aikataulua ei paikan päällä ollutkaan. Sitä en tiedä miten paja oli suositun maineen saanut, en niin tiedä itse mitä siellä järjestyspuolella on tapahtunut. Luulen, että se perjantai saattoi valikoitua siksi, että oltiin (ehkä?) myöhään liikkeellä ja lauantaina ja sunnuntaina oli cossikisoja ja ihmisiä oli siellä töissä (ehkä?). En oikeasti tiedä, arvaus vain. Koko homma meni minusta aika sössöksi, mutta no, virheistä oppii ja varmasti hoituu huomattavasti paremmin ensi kerralla! Uskon aika vakaasti, että vielä kokeillaan. :>

   Ja jee, hirveän kiva kuulla, että tykkäsit tuomaroinnista, ilo olisi vielä kanssasi joskus samaan hommaan joutua. <3

   Poista
 5. Minulla oli jotain sanottavaa ja sitten Arttu, tuo voimaeläimistä suurin mindfuckasi minua liikaa.

  VastaaPoista